Comparison Between Mordant Methods with Buckthorn Dye

Sammenligning mellem bejdsemetoder med Buckthorn Dye

Mit navn er Mirjam Gielen. Jeg er en broderikunstner, der bruger øko-farvede tråde på øko-trykte stoffer. Du kan finde mig på Instagram som @mirjamtextiles. På opfordring fra TheMazi lavede jeg nogle prøver med havtornfarve. Jeg ønskede at lave en række prøver med forskellige bejdsemetoder for at vise, hvordan det vil påvirke farveresultaterne. 
 
Nogle af de stoffer, jeg brugte, kom også fra TheMazi. Jeg lavede prøver på bomuld og hør/bomuldsblandinger. Alle disse stoffer er fremragende som broderistoffer. Jeg selv tilføjede en hvid hør og uld. Alle stoffer er økologiske, hvilket også betyder, at nogle af dem har en elfenben/beige naturfarve. Dette er noget, der kan påvirke resultaterne og gøre nogle prøver mørkere. Jeg brugte ikke silke til disse prøver, men resultaterne ville sandsynligvis sammenlignes med resultaterne på uld.
Alle stoffer blev vasket i et pH-neutralt vaskemiddel før bejdsning og farvning.
 
Jeg brugte et farvebad af 15% havtorn. Som det viste sig, er 15% nok til at få mættede farver med de fleste bejdsemetoder.
 
Buckthorn Natural Dyes by TheMazi
 
Øverst til venstre ser du et stykke linned, som jeg slet ikke har bejdset. Farven her er den lyseste farve, og den vil også være mindre lys- og vaskehurtig sammenlignet med de bejdsede stoffer.
 
Jeg bejdsede ulden (øverst til højre) med 15 % alun og 7,5 % creme af tandsten. Uld optager let farver, så det er ikke overraskende, at det gav mig den mørkeste farve, en solrig gul/orange.
 
En omkostningseffektiv og nem metode til at forberede stof til farvning er med sojamælk. For at vide mere om denne metode kan du besøge disse websteder:
https://rebeccadesnos.com/ eller http://thebarefootdyer.com/
 
Du ser resultaterne i midten øverst. På bomuld og hør får du som regel blegere resultater med alun og creme af tandsten sammenlignet med, hvad du får på animalske fibre som uld og silke.
 
En måde at forbedre resultaterne på er at lægge dem i et tanninbad først. Jeg valgte egetræsgalde, da det er meget højt i tanniner. TheMazi har flere fremragende egegaldeprodukter. Jeg brugte galdepulver af hvid eg.
 
Nederst til venstre ser du stoffer, der blev bejdset med et alternativ til alun: symplocos. Symplocos er en plante, der opsamler aluminium fra jorden og kan derfor bruges som bejdsemiddel. Jeg påførte en kombination af et egetræsgaldebad ved 20% WOF og symplocos ved 50% WOF. Som du kan se, gav det mig fremragende resultater.
 
Dette er en metode, der er meget bæredygtig, da alle bejdsemidler kommer fra vedvarende kilder. Både egegal og symplokos vil efterlade en gullig farve på fibrene. Farven fra egetræsgalde er følsom over for kontakt med jern, så undgå kontakt med rustne genstande. Symplokos farve har tilsyneladende ingen indflydelse på det endelige resultat.
 

Nederst til højre kan du se resultaterne på stof, der er bejdset med en kombination af egetræsgalde og aluminiumacetat. Det er de bedste og mest mættede farver bortset fra ulden.

Alunacetat er bedre til cellulosefibre som bomuld og hør end alun (aluminiumsulfat). Du kan købe aluminiumsacetat, selvom jeg ikke har haft held med at finde det i Holland, hvor jeg bor. Der er dog en billig metode til at lave dit eget aluminiumsacetat. Det lærte jeg af bogen Kunsten og videnskaben om naturlige farvestoffer, ved Joy Boutrop og Catherine Ellis. En bog som jeg varmt kan anbefale, da den er spækket med information om naturlige farvestoffer og bejdsemidler. 

Hvilken bejdsemetode der passer bedst til dig, afhænger af dine personlige forhold og valg. Fra simpelt (sojamælk) til noget mere kompliceret (tannin og aluminiumacetat) og fra helt vedvarende kilder (tannin og symplocos) til omkostningseffektivt (alun eller tannin/alunacetat). Og det afhænger selvfølgelig af det ønskede resultat. Jeg er meget tilfreds med udvalget af varme, klare gule farver, som jeg fik fra havtorn, og det er hurtigt blevet et af mine yndlingsfarvestoffer!

TheMazi Natural Dyes Buckthorn Dye Sale mustard color
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.